Rólunk

A Romano Kher küldetésének célja, hogy előmozdítsa és népszerűsítse a budapesti romák hozzájárulását a magyarországi és európai kultúrához, sikerekhez és teljesítményhez. A kultúra eszközeivel pozitív ismereteket terjesszen a romákról a kölcsönös tisztelet és megbecsülés érdekében. A Romano Kher jogelőd intézményét 1987-ben alapította a Fővárosi Tanács.

A Romano Kher a roma szellemi, kulturális örökség kulturális hagyományok megőrzését, fenntartását, fejlesztését bemutatását szolgáló költségvetési szerv, amely az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat nyújtja:

 

  1. a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
  2. a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
  3. a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,
  4. a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása

 

A Művelődési Házunk tulajdonában álló roma művészek alkotásait tartalmazó képzőművészeti és népművészeti gyűjtemény kezelése, bemutatása, népszerűsítése és gyarapítása az Intézmény kiemelt feladata.

Az intézmény tevékenységével hatékonyan hozzájárul a budapesti roma lakosság társadalmi elfogadásához, az esélyegyenlőség és egyenlő bánásmód hatékony előmozdításához.

A Művelődési Ház közreműködik a romani nyelv megőrzésében és fejlesztésében, népszerűsítésében. Tevékenységén keresztül erősíti a roma identitás megőrzését.

A Romano Kher épületeivel (VII. kerület Király utca 67. és VIII. kerület Népszínház utca 31.) Budapest közkedvelt kulturális és közösségi színterévé kíván válni. Impozáns, többfunkciós terek és termek, igényes környezet fogadja a látogatókat. Tevékenységünket a korosztályokon átívelő programkínálat, családias miliő, közösségépítő szemlélet jellemzi.

Intézményünk fenntartója Budapest Főváros Önkormányzata.

Találkozzunk, legyen a vendégünk!

Rézműves Melinda
intézményvezető

romani
Skip to content