Képzőművészeti gyűjtemény

A roma képzőművészeti gyűjtemény megalapítója a Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház jogelőd intézménye a Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Központ (CSZMMK), majd új nevén a Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház-Romano Kher volt. Az intézmény igazgatója (1987-2009) Zsigó Jenő és kollégái fontosnak tartották a roma származású művészek támogatását, tehetségük, művészetük népszerűsítését. A gyűjteménynek közel 2500 (festmény, grafika, szobor) alkotása van 101 alkotótól. A 20. század 60-as éveiben kezdődött a roma művészet reprezentációja, a képzőművészetben Balázs János festőművész volt az első, aki letette névjegyét, őt több generáció követte. 

A gyűjtemény gyarapodása vásárlásból, ajándékozásból és alkotótáborokban készült alkotásokból tevődik össze, a gyűjtés Magyarország egész területére kiterjed. A gyűjteményben jelenleg 100 alkotótól 2528 alkotás (festmény, grafika, szobor) van nyilvántartva. 

Gyűjteményünket Európa leghíresebb gyűjteményeként tartja számon a szakma, amire igazán büszkék vagyunk. A gyűjtemény anyagából válogatva 2009-ben jelent meg a „Cigány Festészet Magyarország 1969-2009” című album. Idézet az album előszavából: „ Ebben az albumban a cigány festészet megteremtői elhitetik velünk, hogy a nap mindig süt. Elhisszük nekik azt is, hogy az ember képes ember maradni vészkorszakokban is. Ez a fajta hit az első lépés a cselekvéshez.”

A Gyűjtemény anyagából folyamatosan változó időszaki kiállításokat láthatnak az érdeklődők az Intézmény Király utcai telephelyén.

romani
Skip to content