Roma Népművészeti Tár

A Király utca 67-ben kialakított Népművészeti Tár a roma népi kultúra tárgyi emlékeit kívánja bemutatni, ahol az autentikus népművészeti tárgyak, népviselet mellett a tradíció és modernitás ötvözetében készült kortárs népművészeti alkotások is helyet kapnak. A tárban megtartott foglalkozásokon keresztül olyan különleges élményű helyet működtetünk, ahol a látogatók bekapcsolódhatnak az alkotás folyamatába, közvetlenül megtapasztalhatják a roma hagyományos mesterségek és a kortárs népművészet alkotófolyamatait.

A gyűjtemény létrehozása vásárlás, adományozás és az alkotótáborokban készült alkotások felajánlásából tevődik össze. A Népművészeti Tár kiegészül olyan folklórarchívummal, amely a roma szellemi kulturális örökséget kívánja bemutatni.

Kiállításaink: Hagyomány és Modernitás

Kiállítási terünkben a hagyományos roma népművészeti tárgyak gazdag gyűjteménye található, amelyek között a fafaragás, kovácsmesterség, vesszőből font alkotások és sok más népi tárgy szerepel. Ezek az alkotások a roma kultúra mély történelmi és kulturális hagyományait tükrözik, megelevenítve azt a gazdagságot és szépséget, amely az adott mesterség képviselőinek életét jellemzi.

Figyelmet kívánunk fektetni a kortárs roma művészek alkotásaira is, akik a tradicionális motívumokat modern technikákkal és friss szemlélettel újraértelmezve hoznak létre valami egészen újat. Ezzel a megközelítéssel híd épül a múlt és a jelen, a hagyomány és az innováció között.

Foglalkozások és Programok: Élő Kultúra

A Roma Népművészeti Tár több mint egy kiállítóhely; egy élő műhely, ahol a látogatók nem csak szemlélődhetnek, hanem aktív részesei is lehetnek a kulturális alkotófolyamatnak. Szakértő mesteremberek vezetésével rendszeresen tartunk workshopokat, ahol a résztvevők múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokon és tárlatvezetésen vehetnek részt. 

Ezek a programok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a résztvevők ne csak megismerjék, de valóban átéljék a roma kulturális örökséget, ösztönözve őket az alkotásra és az önkifejezésre.

romani
Skip to content