Alkotótábor

A Romano Kher képzőművészeti táborai szellemi és szakmai műhelyként működnek a kezdetektől. Az intézmény alapításától jellemző küldetéstudata máig ható folyamatokat indított útjának, és egy közösséget, mely majd négy évtized óta jelent  alkotóteret, inspirációt, menedéket, szabadságot tagjai számára. Ez a család a Romano Kher alkotótáboraiban kovácsolódott és él, létezik a mai napig. A tábor intézménye roma festőművészek, képzőművészek számára lett életre hívva, ahol Zsigó Jenő megfelelő helyszínt és légkört kívánt biztosítani azon festőművészek vagy olyan személyek számára, akik affinitást, kedvet éreznek a festészet iránt, nem egy festőművész került ily módon ,,felfedezésre”. A Romano Kher alkotótábora hátországa lett a magyarországi roma festőművészeknek: tudták, hogy minden évben lesz egy hét, amikor kiszakadva az otthoni hétköznapokból kedvükre alkothatnak, és mindezt egy olyan közösségben, melynek közös a célja és a motivációja.

Az alkotótáborok leghosszabb ideig –1987 és 2003 között– Balatonszemesen szerveződtek, így a település és a ,,szemesi üdülő” meghatározó helyszínné vált a Romano Kher és az alkotók életében. 2006-2021 között új táborhelyen, az intézmény által működtetett Fonyódi Üdülő és Képzési Központban zajlottak táboraink.

2023 évtől újra szerveződnek az alkotótáborok, a képzőművészek mellett roma kézműves mesterek, népművészek részvételével kiegészülve.

romani
Skip to content