Néprajzi gyűjtemény

A Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Házban létre kívánunk hozni egy néprajzi gyűjteményt, melybe a roma kultúrához kötődő tárgyi és szellemi értékeket, emlékeket szándékozzuk gyűjteni, rendszerezni. A gyűjtemény két fő részből, egy tárgyi és egy folklórgyűjteményből épül fel.

A tárgyi részleg gyűjtőkörének fókuszában a hagyományos roma mesterségek munkaeszközei és termékei állnak: ezek gyűjtése már megkezdődött. A tradicionális megmunkálás útján készített tárgyak mellett gondot kívánunk fordítani napjaink modern és hagyományos megoldások ötvözetéből készült népművészeti tárgyaira is. Ugyancsak a tárgyi gyűjteménybe kívánjuk bevételezni a vásárlás vagy ajándékozás útján tulajdonunkba kerülő hagyományos roma viseletdarabokat, illetve egyéb releváns eszközöket, tárgyakat.

A néprajzi gyűjtemény másik része a folklórgyűjtemény, melyet – egy bárki számára hozzáférhető – adatbázisban kívánunk rendszerezni.

Gyűjteményünk előzményeként berendeztük a Romano Kher Király utcai épületének egy helyiségében a Roma Népművészeti Tárat. Ebben a térben 2024-ben állandó kiállítást hozunk létre, melyben a fentebb taglalt témakörök kerülnek részeletes bemutatásra. Az interaktív kiállítótér kettős funkcióval fog bírni, mivel múzeumpedagógiai foglalkozások színteréül is szolgál majd minden korosztály számára.

IDE VMI SLIDER JÖN

hu_HU
Megszakítás