Emlékezés a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat áldozataira

e6
Emlékezés a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat áldozataira
A rendszerváltás utáni Magyarország egyik legnagyobb, a roma közösséget és a közvéleményt megrázó tragédiája a tizenöt évvel ezelőtt a romák ellen elkövetett, hat halálos áldozatot követelő, köztük egy öt éves kisfiú, Csorba Robika életébe kerülő támadássorozat.A Romano Kherben február 23-án az Erzsébetváros Önkormányzata, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat és a Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház közösen szervezett megemlékezésén Szücs Balázs, Erzsébetváros kulturális, egyházi és civil ügyekért felelős alpolgármestere beszédében többek között a felidézett tragédia kapcsán kitért arra, hogy egy jobb, békésebb Magyarország építése felé kell elindulnunk.
A civil szervezetek kezdeményezte petícióval azt szeretnék elérni, hogy február 23-át nyilvánítsák a romák elleni támadások hivatalos emléknapjává, erre utalva mondta Szűcs Balázs, hogy Erzsébetváros egyhangú szavazással csatlakozott a kezdeményezéshez. Herfort Marietta, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat igazgatója beszédében elmondta, hogy a gyűlöletalapú társadalom nem lehet a jövő. „Sürgősen szükség van a gyűlöletkeltéssel szemben egy nemzeti minimumra. Február huszonharmadikának egy olyan emléknappá kell válnia, ami megkongatja a vészharangot a szélsőséges eszmék terjedésével szemben, és arra ösztönzi a társadalmunkat, hogy igenis védje meg a kiszolgáltatott és fenyegetett kisebbségeit” – hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, hogy a Magyarországon élő romák egyenrangú magyar állampolgárok, és ezt a jogukat senki és semmi nem csorbíthatja. „Olyan társadalmat és országot kell teremtenünk, ahol nincs helye többé félelemnek, gyűlölködésnek, ahol egyforma tiszteletet és megbecsülést kap az élő és az elhunyt egyaránt” – emelte ki.
„El kell érnünk, hogy tizenöt év elteltével végre legyen egy méltó emlékhely, ahol tisztelettel adózhatunk a romák elleni gyilkosságsorozat hat halálos áldozatának egy olyan emlékhely előtt, ami kifejezi nemcsak a roma közösség fájdalmát, hanem a demokratikus, jó érzésű magyar emberek gyászát, és egyben figyelmezteti az utókort arra is, hogy a szélsőséges eszmék és a gyűlölet hová vezet” – vélte. Herfort Marietta a jól ismert okokból sürgette az emléknappá nyilvánítást.
A Romano Kher galériájában Turay Balázs fotóművész a gyilkosságsorozat pere során, illetve a túlélők családtagjairól készült fotói tekinthetők meg bő egy hónapon keresztül.
Fényképek: Kovács Szandra
hu_HU
Megszakítás