Április 8. – Nemzetközi Roma Nap

432889036_964728142321405_3200850375395736952_n
Április 8, Nemzetközi Roma Nap - De vajon miért Április 8?

Ma ünnepeljük a Nemzetközi Roma Napot, amikor a roma közösségünk kulturális gazdagságát, hagyományait ünnepeljük világszerte. De vajon miért Április 8.-án?

1971.április 8-án került sor az első Nemzetközi Roma Kongresszusra, London közelében, Chelsfieldben, amely történelmi jelentőségű eseményként szolgált a roma közösség nemzetközi összefogásának és identitásának megerősítésére. Ez a kongresszus nem csupán egy találkozó volt, hanem egy mérföldkő a roma nép önszerveződésének és politikai mobilizációjának történetében, ahol a roma zászlót és himnuszt is elfogadták hivatalosan, mint a kulturális és etnikai identitás kifejeződését.

A zászló kialakítása – zöld és kék sávval, középen egy vörös kerékkel – szimbolikusan ötvözi a földhöz való kötődést (zöld), az ég és a szabadság végtelenségét (kék), valamint a mozgás és a változás dinamikáját (a kerék). A kerék a tradicionális indiai "Ashoka Chakra"-ra utal, ami híd a roma nép történelmi és kulturális gyökerei és az ősi indiai kultúra között.

A Nemzetközi Roma Nap nem csak egy ünnep, hanem egy olyan esemény, amely rávilágít közösségünk történelmi vándorlására, adaptációjára és kultúránk gazdagságára.

Az ünnepnap egyúttal felhívja a figyelmet a roma közösségek előtt álló társadalmi és gazdasági kihívásokra, az előítéletekkel és diszkriminációval szembeni küzdelemre, valamint a kulturális sokszínűség és inklúzió fontosságára a modern társadalomban.

The 1st World Roma Congress WRC 1971:

https://www.youtube.com/watch?v=ItE2jX5B5pA&t=1s

Tarts ma velünk, hogy tisztelegjünk a roma közösségek eredményei előtt és ünnepeljük együtt kulturális sokszínűségünket!

hu_HU
Megszakítás